Ваня Кастрева е родена на 5 януари 1960 г. в

...
 Ваня Кастрева е родена на 5 януари 1960 г. в
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: За първа година в топ 5 имаме професионално училище

  Ваня Кастрева е родена на 5 януари 1960 година в София. Завършва история в Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Работила е като редактор на документална литература в издателство „ Младеж ”, както и като преподавател по история в 119-о учебно заведение „ Акад. Михаил Арнаудов ”. От 1998 до 2006 година е шеф на 2-ро учебно заведение „ Акад. Емилиян Станев ”. От 13 юни 2006 година е шеф на Регионалния инспекторат по обучение в София. На 13 август 2014 година беше назначена за длъжностен зам.-министър на образованието, а през ноември 2014 година става зам.-министър на образованието във втория кабинет „ Борисов “.

- Г-жо Кастрева, въпреки че тази година за първи път балът за банкет в гимназия след седми клас е в точки, въпреки всичко можете ли да извършите съпоставяне с предходната акция? Вдигна ли се летвата?

- Резултатите са съизмерими и всички най-желани учебни заведения още веднъж се радват на учениците с най-голям бал. Трудно може да се прави параленост. Максималните 500 точки се равняват на миналогодишния бал 36. Както и през 2016 година, най-хубавите учебни заведения с най-високи балове са СМГ, следвана от Немската гимназия, и други За първа година на пето място измежду учебните заведения с най-голям бал се явява Технологичното учебно заведение към Техническия университет. Това е професионално учебно заведение, което за първи път е в топ 5. Досега те имаха независим банкет, от тази година обаче са в директна конкуренция и са равнопоставени с всички останали образователни заведения.

- Как си обяснявате интереса към това учебно заведение?

- С изключителната новост, качеството на образованието и значимостта на професионалното обучение, което дава това учебно заведение. Учениците му получават професионални умения, търсени на всички места по света. Това е извънредно добър знак и се надявам, че ще се трансформира в наклонност, с която погледът към професионалните учебни заведения да бъде друг. Запазва се наклонността напред в класацията да бъдат и други професионални учебни заведения. Миналата година на 10-о място по бал беше Националната търговско-банкова гимназия, а тази година още веднъж следим такова наличие на учебните заведения в областта на стопанската система. След първо класиране НТБГ е в първите 20, а Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия, дружно с другата Национална финансова гимназия са също измежду водещите учебни заведения. Но несъмнено появяването в топ 5 на учебно заведение, което е в областта на технологиите, е от основна значимост за развиването на отношението към професионалните гимназии.

- Какво бихте посъветвали учениците, които не са признати на първо предпочитание. До каква разлика в точките от минималния бал могат да се надяват, че имат късмет да бъдат класирани на по-предна позиция?

- Няма по какъв начин да бъде планувано, тъй като оттук насетне това зависи от събитието дали всички възпитаници ще се запишат. Ако това се случи, няма да има напредване напред и надлежно всеки ще остане в позицията, в която е признат. Но София е богата с опциите, които дава на своите възпитаници. Така да вземем за пример в случай че има възпитаник, класиран в едно от желаните учебни заведения в София, само че то не е най-желаното от него, а в това време той има опция да продължи образованието си в образователно заведение към Министерството на културата или пък в частно, той може да избере втория вид. Така ще даде опция на чакащите възпитаници да се предвижат напред в своите стремежи. Има и доста претенденти от други градове, при които прави усещане, че са кандидатствали единствено за избрани учебни заведения. И в случай че тяхното предпочитание не е изпълнено, те могат да предпочетат да останат да учат в родния си град. Така че опциите са от друго естество. Имаме доста паралелки, в които оптималният бал на учениците е доста по-висок от минималния. Това е обвързвано с желанията на учениците. Разликата от време на време може да бъде 100 - 200 точки.

- Английските гимназии не са в челната петица. Има ли съгласно вас отлив от интереса към британския език?

- В никакъв случай не бих споделила, че има отлив. На първите четири позиции са СМГ, 91-ва НЕГ, 73-то СУ и 164-та ГПИЕ. В случая приказваме за извънредно рационален избор на родителите. Когато едно добре стимулирано дете с отношение към знанието е изучавало британски език от първи до седми клас, е доста добре за неговото бъдещо развиване да смени езика, тъй като в осми клас има шанса страната да влага в интензивното образование на различен непознат език. И по този метод със довеждане докрай на междинното си обучение учениците ще имат опция да имат два равнопоставени като равнище непознати езика. И точно такива избори предопределят извънредно високите балове, с които са признати възпитаници в първите четири учебни заведения. Има и възпитаници, които избират да не престават проучването на непознатия език, който са учили в начален и прогимназиален стадий. Интересът към другия език обаче намира израз в подредбата на желанията на учениците. Най-желаната паралелка е комбинацията от испански и британски в Испанската гимназия, само че на второ място се подрежда британски и испански. Така че ползата към британския език не е по-малък, само че индексирането в интензивното проучване на различен непознат език е добър избор на родителите и техните деца.

- Повече ли са закритите паралелки след първото класиране спрямо предходната година?

- Миналата година сме закрили 18 профилирани паралелки, а тази година са 13. 14 професионални паралелки не са осъществили банкет през 2016 година след първо класиране, а тази са 11. Числата демонстрират, че те са по-малко поради едно значимо събитие. За нас е значимо да обхванем всички възпитаници, които са приключили главното си обучение след 7-и клас.

- Можете ли дадете образци за закрити паралелки?

- За мое страдание не са осъществени професионални паралелки, които са значими за развиването на стопанската система в града ни, като да вземем за пример „ Подемна транспортна техника – монтиране на пътни и транспортни средства “ в Професионалната гимназия по подемна и строителна техника. За поредна година не можем да осъществяваме и паралелката „ Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника “. Две доста хубави специалности, комбинирани в една паралелка, също не откриха своето място измежду паралелките, които не престават да реализират банкет - „ Машинни уреди за заваряване “. Закрита е и специалността „ Художествени произведения от метал “.

 Отново Професионалната гимназия по железопътен превоз не съумя да осъществя банкет на специалности като „ Търговска употреба на железопътния превоз “, „ Осигурителни и информационни системи в железопътната инфраструктура “. Закриваме и паралелки като „ Цветарство “ и „ Производство на мебели “. За първи път беше разгласен банкет и в паралелката „ Физическа защита на обекти “, като Министерство на вътрешните работи съобщи нужда от такива фрагменти. Въпреки това и тя не можа да продължи присъединяване си в класирането.

- Прокуратурата внесе митинг против спомагателните три критерия за банкет в първи клас. Справедливо ли е да има такива критерии и какво би се случило, в случай че съдът излезе с решение за анулацията им преди началото на образователната година?

- Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като касае отбрана на правата на децата. За мен е значимо последващото решение да даде късмет за правдивост, а не да сътвори още по-голямо напрежение в системата. Затова каквото и да бъде решението на способената институция, ние ще търсим благоприятни условия то да бъде изпълнено, само че в същото време да бъдат задоволени и желанията на родителите, които по една или друга причина са били ощетени. Всичко е въпрос на положително съгласуване и на компромиси и от двете страни.

- Има ли опция за анулация на класирането?

- Мисля, че няма такава опция. Това би основало извънредно огромно напрежение, тъй като да тръгнеш в първи клас с оскърбление, е още по-травмиращо за децата, които не носят виновност за непознати неточности.

- Какво съгласно вас е решението за приема в първи клас в София, който от години основава съществени проблеми?

- София е доста характерна във връзка с организацията на дейностите за банкет в първи клас, тъй като градът ни пораства. Трябва да създадем такива условия, че да бъдем обективни към всички деца и техните родители. Няма идеално решение. Силно се надявам след положителната връзка сред Министерството на образованието и науката, Регионалното ръководство по обучение в София и Столичната община Столичният общински съвет да одобри още по-оптимизирани, измерими и реалистични критерии за банкет в първи клас. Директори на учебни заведения доста упорстват да преминем към вид на електронна обработка на документи, класиране и банкет, с цел да бъдем гъвкави и всеки признат аршин да е действително осъществим. Също по този начин е значимо ползата на децата да бъде предпазен поради това, че водещ е правилото на близкото учебно заведение. Трябва обаче изрично да бъде решено дали приказваме за непосредственост на учебното заведение до местоживеенето, или до местоработата. Не би трябвало тези два правилото да се смесват.

Инфо: www.monitor.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР